Είναι το παιδί μου έτοιμο για το σχολείο;

εικόνα με χρωματιστά βιβλία

Η  μετάβαση του παιδιού από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι μια κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προετοιμάσουμε το παιδί μας; Στην “Αγάπη και Αγωγή”  διοργανώσαμε διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: “Σχολική Ετοιμότητα” με την Ψυχολόγο μας κ. Χατζηιωαννίδου Μαρία και ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο για εσάς.

Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο για το σχολείο;

Τα περισσότερα παιδιά θεωρείται πως είναι έτοιμα να φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του Δημοτικού μεταξύ 5 ετών και 7 μηνών και 6 ετών και 6 μηνών. Υπάρχουν όμως κάποια παιδιά που στις ηλικίες αυτές δεν είναι ακόμα έτοιμα, ίσως γιατί παρουσιάζουν κάποια επιβράδυνση στην εξέλιξή τους (π.χ. άγχος αποχωρισμού, φτωχό λεξιλόγιο, αδυναμία συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα, επιθετική συμπεριφορά).

Για τον έλεγχο της σχολικής ετοιμότητας, ο πιο σίγουρος τρόπος ελέγχου είναι ένα σταθμισμένο διαγνωστικό εργαλείο που ονομάζεται Α΄ Τεστ – Τεστ Σχολικής Ετοιμότητας. Το τεστ συμβάλλει στην έγκαιρη και εύκολη ανίχνευση δυσκολιών και στην άμμεση αντιμετώπισή τους και πραγματοποιείται είτε στο τέλος του νηπιαγωγείου είτε κατα την αρχή της φοίτησης στο δημοτικό. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, που δε του προκαλεί στρες και διεξάγεται σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Το τεστ εξετάζει τις βασικές δεξιότητες όπως:

Κρίση – Συλλογισμό

Γλωσσικές Αναλογίες

Αφαιρετική Σκέψη

Οπτικοκινητικό Συντονισμό

Οπτική Αντίληψη

Αδρή Κινητικότητα

Χωροχρονικό Προσανατολισμό

ΔΕΠΥ

 

Όπως και να έχει, για την ομαλή μετάβαση του παιδιού σας στο νέο του σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται. (Πχ να αναλαμβάνει μόνο του να μαζεύει τα παιχνίδια του)
  • Καθίστε μαζί του για συγκεκριμένο χρόνο και πραγματοποιήστε μια δραστηριότητα που του αρέσει. Στη συνέχεια ζητήστε του να συνεχίσει μόνο του για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα.
  • Xρησιμοποιήστε βιβλία και παροτρύνετε το παιδί να σας αφηγηθεί την ιστορία που του διαβάσατε.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να προχωρά από τα ευκολότερα στα δυσκολότερα.
  • Δημιουργήστε ρουτίνες που το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί, όπως είναι η προετοιμασία για το σχολείο.
  • Υιοθετήστε παιχνίδια και εμπλέξτε το σε καθημερινές δραστηριότητες, που βοηθούν στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων( π.χ. παιχνίδια μνήμης)

 

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες την κ. Χατζηιωαννίδου Μαρία.

Share

διακοσμητικό φόντο