Ιώσεις… είναι η εποχή τους αλλά μη τις φοβάσαι!

Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις προβληματίζουν τους γονείς και επηρεάζουν την απόφασή τους για το αν θα στείλουν το παιδί τους στο παιδικό σταθμό. Σίγουρα το ανοσοποιητικό του παιδιού σε αυτή την ηλικία, είναι ευάλωτο όμως ακόμη και σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία μπορεί να αντιδράσει και να ανταποκριθεί ταυτόχρονα. Άλλωστε κάθε φορά που ο οργανισμός εκτίθεται σε ένα ιό, η φυσιολογική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού είναι η παραγωγή αντισωμάτων, που ενισχύουν το φυσικό οπλοστάσιο της άμυνάς του.

Πρακτικά, λοιπόν οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται, αν ακολουθούν μια ρουτίνα καθημερινής πρόληψης όπως:

  • Ελέγχουμε με τον παιδίατρο την κατάσταση της υγείας του παιδιού και ολοκληρώνουμε όλους τους εμβολιασμούς για την ηλικία του.
  • Εκπαιδεύουμε το παιδί στις βασικές συνήθειες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Του μαθαίνουμε να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα στον βήχα και στο φτέρνισμα και να χρησιμοποιεί χαρτομάντηλο, που πετάει αμέσως μετά τη χρήση.
  • Κατανοήσουν το φαινόμενο της συχνής νόσησης σαν απαραίτητη φυσική διαδικασία προσαρμογής του παιδιού στον σταθμό.
  • Φροντίζουμε για την υγιεινή διατροφή του και τον σωστό ύπνο. Λαχανικά, φρούτα, ψάρι και γενικότερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνες είναι αναγκαία σε κάθε ηλικία, όπως και ο ύπνος με τις απαραίτητες ώρες που  προβλέπονται για κάθε ηλικία.
  • Δεν το παρακάνουμε με το ντύσιμο. Το υπερβολικό ντύσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες θέτει το παιδί σε κίνδυνο να κρυώσει πιο εύκολα!
  • Η αλλαγή ρούχων κατά την άφιξή στο σπίτι αποτελεί βασική συνήθεια. Είναι κάτι απλό που κάπως όμως βοηθάει να μειώσουμε τη διασπορά των ιώσεων!
  • Φυσικά αν το παιδί αρρωστήσει το κρατάμε απαραίτητα στο σπίτι. Ένα παιδί με κρυολόγημα ή ίωση στο σχολικό περιβάλλον εκτός του ότι μεταδίδει τα μικρόβια ή τον ιό, επιδεινώνει τη δική του κατάσταση και καθυστερεί την ανάρρωσή του.

Συμπερασματικά δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το θέμα αυτό. Κάθε παιδί αντιμετωπίζει τους ιούς και τα μικρόβια με διαφορετικό τρόπο και χρόνο. Επομένως εφοδιαστείτε με υπομονή, βιταμίνες και εφαρμόστε πιστά μια καθημερινή ρουτίνα πρόσληψης για να προστατευτείτε όσο μπορείτε οικογενειακώς από κρυολογήματα και ιώσεις, πόσο μάλλον τώρα που στη ζωή μας έχει μπει και ο covid19!

 

 

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print