Πως προετοιμάζω το παιδί μου για τον παιδικό σταθμό;

παιδικός σταθμός

Η μετάβαση από το σπίτι σε ένα τελείως διαφορετικό χώρο, σίγουρα δεν είναι εύκολη για τα μικρά μας πλασματάκια, τα οποία καλούνται για πρώτη φορά να αποχωριστούν τους οικείους τους για κάποιες ώρες, και να μεταβούν σε ένα άλλο περιβάλλον, με νέα πρόσωπα και κανόνες.

Να λοιπόν μερικά tips που θα βοηθήσουν την ομαλή προσαρμογή τους:

  • Πρώτο και πιο σημαντίκο! Πρέπει εσείς οι ίδιο να είστε προετοιμασμένοι για τον μικρό αυτό αποχωρισμό. Πολλοί γονείς, πριν πάει το παιδί τους στο παιδικό σταθμό, κατακλίζονται από αρνητικά συναισθήματα όπως αμφιβολία, ανησυχία και άγχος που μεταφέρουν και στο παιδί. Ποιά είναι η λύση; Προσπαθείστε να καταλάβαιτε πως η διαδικασία αυτή είναι ευχάριστη για το παιδί, θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτυχθεί σωστά και να γίνει αυτόνομο. Συζητείστε με τον σύντροφό σας τα άγχη σας. Φυσικά, οι υπεύθυνοι σε ένα παιδικό σταθμό, εύκολα μπορούν να ανατρέψουν τα συναισθήματα αυτά και να νιώσετε εμπιστοσύνη.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για την ερχόμενη αλλαγή και επισκεφτείτε τον παιδικό πριν το ξεκίνημά του. Δώστε έμφαση στα καλά πράγματα που θα αρχίσει να βιώνει εκεί. Προσπαθείστε να το ενθουσιάσετε και να του δημιουργήσετε ανυπομονησία.
  • Πάρτε το χρόνο σας το πρωί. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και περάστε κάποια ώρα μαζί αν είναι δυνατό. Έτσι το άγχος θα είναι μικρότερο την ώρα του αποχωρισμού.
  • Εξήγηστε στο παιδάκι τι θα ακολουθήσει κατά τη μετάβαση σας στον σταθμό. Πείτε του πως θα πάτε στη δουλειά σας, και πως μετά θα επιστρέψετε να το πάρετε. Αποχαιρετίστε το χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, που ίσως το τρομάξουν και το μπερδέψουν. Μην κάνετε πισωγυρίσματα γιατί φρενάρουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Να  θυμάστε πως δε χρειάζεται πανικός. Ακόμα και οι πρώτες ημέρες να είναι λίγο δύσκολες, όλα γρήγορα θα στρώσουν!

*Σε περίπτωση που περιμένετε νέο μέλος στην οικογένειά, καλύτερα η ένταξη στον παιδικό σταθμό να γίνει κάποιους μήνες πριν τον ερχομό του. Δε θέλουμε το παιδάκι μας να βλέπει το αδερφάκι του ως την αιτία της απομάκρυνσής του απ’  το σπίτι!

 

Share

διακοσμητικό φόντο