Τα οφέλη της κολύμβησης στα παιδιά

Σύμφωνα με τη γνώμη των γιατρών και ειδικών, η κολύμβηση είναι το ιδανικό άθλημα για τα παιδιά, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλλει στην αρμονική σωματική τους ανάπτυξη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουμε την εκμάθησή της είναι τα 3,5 – 4 χρόνια. Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από το άθλημα της κολύμβησης:

Η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, που επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Η κολύμβηση συνίσταται  από παιδιάτρους και ορθοπεδικούς για προβλήματα σπονδυλικής στήλης και στάσης του σώματος. Επίσης, επειδή απαιτεί συντονισμό των μυών, σε συνδυασμό με την αντίσταση του νερού έχουμε μυϊκή ενδυνάμωση και αύξηση της ελαστικότητας των μυών.

Η κολύμβηση διδάσκει στα παιδιά νέες συνήθειες. Μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος. Αναπτύσσει την αυτοπειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, το θάρρος, ισχυροποιεί τη θέληση και προάγει την ανεξαρτησία τους. Μέσω της κολύμβησης το παιδί αυξάνει την ευφυΐα του και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και τις γνωστικές του λειτουργίες.

Επίσης δίνει την ευκαιρία στο παιδί να ανήκει σε ένα νέο, ξεχωριστό σύνολο. Οι φιλίες που δημιουργούνται από τον κολυμβητικό χώρο κρατάνε μια ζωή και βασίζονται σε γερά θεμέλια.

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το νερό. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του προς το νερό. Άλλωστε ο πνιγμός είναι από τις βασικές αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά! Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός μόνη λύση είναι η εκμάθηση κολύμβησης, αλλά και η σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό.

Η κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης εφόσον γίνεται σε οργανωμένη πισίνα, όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού.  Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό κώλυμα. Η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το κολυμβητήριο είναι όταν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια. Μόλις θεραπευτεί μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές του δραστηριότητες στο νερό.

Ακόμη τα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση συστηματικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, ιδιαίτερα το χειμώνα!

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print