Διακοπές: Πως θα περάσουμε καλύτερα!

To καλοκαιράκι ξεκίνησε όμως είναι βέβαιο πως αυτές οι διακοπές θα είναι διαφορετικές. Θα λείπει ένα κομμάτι ξεγνοιασιάς, αφού είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας. Ασφαλώς πρέπει να ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους, θα αποφύγουν το συνωστισμό, να αντιληφθούν ότι αυτή τη διαδικασία είναι αναγκαία και χρήσιμη.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές και δραματικές συμπεριφορές, που τα παιδιά θα μπορούσαν να αντιγράψουν εφόσον μιμούνται τη γονεϊκή συμπεριφορά, καταλήγοντας με άγχος και φόβους, για την όλη κατάσταση.

 

Εμείς για να σας βοηθήσουμε να χαρείτε μαζί με τα παιδιά σας ένα όμορφο καλοκαίρι σας προτείνουμε τρόπους για να τα «απασχολήσετε» ανάλογα με την ηλικία τους:

 

  • Στην πρώτη βρεφική ηλικία,οι βόλτες με το μάρσιππο η το καροτσάκι στη φύση, τους δίνουν την ευκαιρία να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους.
  • Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, μπορείτε να φτιάξετε ασφαλείς «παιδότοπους» μέσα, αλλά και έξω από το σπίτι, όπως π.χ. στην άμμο, πάντα φυσικά με επίβλεψη.
  • Μέχρι την ηλικία των 2 ετών,μπορεί να παίζει με κουβαδάκια και φτυαράκια, αλλά και με παιχνίδια που σπρώχνει, τραβά, τσουλά, πηδά.
  • 2 έως 3 ετών:Κούνιες, μονόζυγο και τραμπάλα είναι τα παιχνίδια τους.
  • 3 έως 4 ετών:Καλό είναι σε αυτή την ηλικία  να δίνονται στο παιδί μαθήματα κολύμβησης από προπονητή για μικρά παιδιά.
  • 4 έως 5 ετών:Απασχολήστε το δημιουργικά με κατασκευές, όπως βραχιόλια από κοχύλια πετρούλες και βότσαλα. Το πατίνι ή το ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, είναι στο παιχνίδι!
  • Στην πρώτη σχολική ηλικία,απασχολήστε το με ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας.

 

Όλα λοιπόν μπορούν να γίνουν. Να χαρούμε τις διακοπές μας, να διασκεδάσουμε, να παίξουμε αρκεί συνειδητά και ευπροσάρμοστα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Μη ξεχνάτε επίσης ότι για να χαρούμε μικροί και μεγάλοι τη θάλασσα πρέπει να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες και να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες προστασίας από τον ήλιο.

 

Καλό καλοκαίρι!

Share