Οι φίλοι και ο ρόλος τους στο νηπιαγωγείο!

φιλία παιδιών

Η φιλία είναι πολύ σημαντική και στα μικρά παιδιά!

Η φιλία παίζει σπουδαίο ρόλο από την προσχολική ηλικία.  Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που δημιουργούν σταθερές και υγιείς φιλίες παρουσιάζουν καλύτερες γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Οι φίλοι είναι η στήριξη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά στο νέο περιβάλλον του σχολείου. Οι ύπαρξη τους τα βοηθά να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, αλλά και την επιθυμία να βρίσκονται καθημερινά κάπου αλλού εκτός από το σπίτι τους.

Οι πρώτοι φίλοι στον Παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο:

Στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο τα παιδιά κάνουν τις πρώτες τους φιλίες και μαθαίνουν  τα βασικά για τη δημιουργία σχέσεων. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού εδώ είναι πολύ σημαντικός γιατί καλείται με υπομονή και κατανόηση σε κάθε παιδί να τους δείξει πως αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις. Μέσω δραστηριοτήτων τους μαθαίνει να γίνονται φίλοι, να μοιράζονται και να ανοίγονται σε άλλα παιδιά.

Γονείς είστε το παράδειγμα

Παρά τη σημασία του σχολείου, το πρώτο μέρος που τα παιδιά μαθαίνουν είναι το σπίτι. Οι γονείς είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα και τα παιδιά μιμούνται την συμπεριφορά τους τόσο ως προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όσο και ως προς τον περίγυρο και τους φίλους τους. Διδάσκουν δηλαδή στα μικρά παιδιά το πως φερόμαστε σε αυτούς που αγαπάμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, μέσω της μίμησης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν συχνή επαφή με τη νηπιαγωγό. Η επαφή αυτή θα βοηθήσει το γονιό να μάθει τα παιδιά που κάνει παρέα το παιδί του, αλλά και τις συμπεριφορές που ενισχύονται στο νηπιαγωγείο, όσον αφορά τη φιλία και την κοινωνικοποίηση, ώστε να κάνουν το ίδιο και στο σπίτι. Το παιδί νιώθει πιο ασφαλές, όταν οι κανόνες που καλείται να ακολουθήσει είναι ίδιοι σε όλους τους χώρους που ζει και αναπτύσσεται.

Για τα παιδιά φιλία=παιχνίδι

Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες είναι φίλοι όταν περνάνε χρόνο μαζί, μοιράζονται παιχνίδια και διασκεδάζουν. Θέλουν δηλαδή χρόνο μεταξύ τους. Το παιχνίδι είναι ένα ισχυρό όπλο μάθησης αλλά και δημιουργίας αξιών στα παιδιά όπως είναι η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη.  Δίνουμε λοιπόν στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι με άλλα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Το σχολείο είναι το ιδανικό μέρος!

Και όταν μαλώνουν;

Η φιλία ανάμεσα στα παιδιά είναι αυτή που τα κάνει να σέβονται το ένα το άλλο. Μια υγιής φιλία τα κάνει ευτυχισμένα. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά έρχονται και αυτά σε αντιπαράθεση. Εκεί, καλούμαστε ως γονείς, και φυσικά εκπαιδευτικοί, να κρίνουμε αντικειμενικά και να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους μόνα τους με διάλογο και κατανόηση. Επίσης και στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, μέσω παραμυθιών, διαλόγου και μέσω της δικής μας συμπεριφοράς, δείχνουμε στα παιδιά πως φερόμαστε στους φίλους μας. Δεν τους χτυπάμε, δεν κοροιδεύουμε, δε μιλάμε άσχημα, μοιραζόμαστε!

 

Share

διακοσμητικό φόντο