Παιδαγωγική προσέγγιση για παιδάκια προσχολικής ηλικίας:

Στην Αγάπη και Αγωγή καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, μιας και θέτονται οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υγειούς προσωπικότητας , αναπτυσσόμαστε ψυχικά και νοητικά. Θα μπορούσαμε να πούμε μάλιστα, πως αυτά τα χρόνια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας.

Γνωρίζουμε λοιπόν,πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που πληρεί κριτήρια και προυποθέσεις για τις μικρές ηλικιακές ομάδες, εφόσον η βασική κρατική εκπαίδευση ξεκινάει από τα 4 έτη.

Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος  για τις μικρές ηλικίες, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται ξεχωριστά στις ανάγκες των μικρών παιδιών και να προσφέρει ερεθίσματα για την πολύπλευρη ανάπτυξή τους. Πρέπει επίσης να υπάρχει κίνηση έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοούν καλύτερα βασικές έννοιες.

Στο τμημα του παιδικού σταθμού Αγάπη και Αγωγή δεχόμαστε παιδάκια από 2μιση ετών μέχρι την εγγραφή τους στη υποχρεωτική εκπαιδευση. Έπειτα λειτουργεί τμήμα νηπιαγωγείου όπου μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν τη φοιτησή τους σε περίπτωση που το επιθυμεί.

 

Ηλικιακή ομάδα 2.5-3 ετών:

                Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στη μάθηση το παιχνίδι έχει κυρίαρχο ρόλο! Τα παιδιά 2.5-3 ετών είναι γεμάτα ενέργεια, δραστήρια και περίεργα! Μέσω σωματικών δραστηριοτήτων και έντονης κίνησης, προσπαθούμε να τα κάνουμε να εκτονώσουν συναισθηματικές εντάσεις.

Μέσα από το παιχνίδι τα μικρά μας παιδάκια δυναμώνουν το σώμα αλλά και το μυαλό τους. Γι’αυτό προτείνουμε πολλές δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν απασχολημένα.

Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιχνίδια που επιλέγουμε συμβάλλουν στην γλωσσική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, στον ερεθισμό της δημιουργικότητας και στην ανάπτυξη της  συναισθηματικής νοημοσύνης.

  • Τα παιδιά κάνουν δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον αλληλεπιδρώντας με το κοινωνικό τους περιβάλλον.
  • Εμπλουτίζουν τις γνώσεις και προσθέτουν συνεχώς νέες λέξεις στο λεξιλόγιο τους.
  • Μαθαίνουν πως να είναι ανεξάρτητα και να αυτοεξυπηρετούνται αλλά συγχρόνως και να είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται αρμονικά.
  • Τέλος με διάφορα υλικά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

 

Ηλικιακή ομάδα 3-4 ετών:

Στους στόχους και στις δραστηριότητες της προηγούμενης ηλικιακής ομάδας, προστίθενται επιπλέον δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος γύρω τους.

Τώρα η διδασκαλία εμπλουτίζεται με επιστημονικά πειράματα (εμείς και ο κόσμος, γνωριμία με τα 4 στοιχεία κ.α.) και βασικά μαθηματικά (σύγκριση, διάταξη κ.α.). Επίσης μαθαίνουν κοινωνικούς κανόνες, τρόπους έκφρασης συναισθημάτων και πολιτισμικά ήθη.

Συγχρόνως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζει να επιδιώκει ανάπτυξη με ψυχοκινητικές ασκήσεις, καλλιτεχνική δημιουργικότητα και παιχνίδια αισθήσεων.

 

Η σημασία του χώρου

Τόσο ο εσωτερικός χώρος της τάξης, όσο και ο εξωτερικός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην Αγάπη και Αγωγή, πιστεύουμε ακράδαντα πως η νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χώρο που το περιβάλλει.

Ο χώρος απασχολησης  είναι καταλληλα διαμορφωμενος δομημένος  ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών και να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται έχοντας πλήρη ελευθερία και ασφάλεια.

Όλες οι γωνιές  είναι εξοπλισμένες με κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό.

Εξίσου μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των μικρών μας φίλων παίζουν και οι εξωτερικές δραστηριότητες. Τα παιδιά πρέπει να έρχονται όσο πιο συχνά γίνεται σε επαφή με τη φύση. Οι δραστηριότητες στο πρόγραμμα ενός παιδικού σταθμού πρέπει να περιέχουν δραστηριότητες με κίνηση αλλά και επαφή με διάφορα φυσικά στοιχεία. Έτσι τα παιδιά ανακαλύπτουν, πειραματίζονται και μαθαίνουν να προστατεύονται καθώς έρχονται, ελεγχόμενα πάντα, σε επαφή με τη φύση.

Τελειώνοντας, στην Αγάπη και Αγωγή υποστηρίζουμε με πάθος την αξία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνεχούς ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα στο εκπαιδευτικό μας προσωπικό. Επίσης το ίδιο σημαντική είναι και η επικοινωνία προσωπικού – γονέων και γι΄αυτό την επιδιώκουμε με κάθε ευκαρία. Είμαστε πάντα εδώ με πολύ αγάπη για τα παιδιά σας, τα δικά μας παιδιά.

 

 

Share