Δράκοι και νεράιδες, καλοί και κακοί, ήρωες ενός φανταστικού κόσμου, όπου όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται, τα παραμύθια είναι το αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Από την αρχή του πολιτισμού μας, οι ιστορίες και τα παραμύθια ήταν ένας τρόπος των μεγάλων να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, αφού όλα τους αρέσκονται να ταξιδεύουν σε φανταστικούς κόσμους. Μέσω αυτής της μυθοπλαστικής διαδικασίας βελτιώνουν τις νοητικές τους λειτουργίες, όπως τη φαντασία, τη μνήμη και τη δημιουργική σκέψη.
Το παραμύθι, πλούσιο σε σύμβολα, μπορεί να θίξει ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα και με την απλότητα και την αοριστία που το διακρίνει να βοηθήσει τα παιδιά να προβάλουν τον εαυτό τους στους ήρωες των παραμυθιών. Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις με ένα διασκεδαστικό τρόπο και εξελίσσουν τη λεκτική τους ικανότητα. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, ενισχύουν την έκφρασή τους και οξύνουν την κριτική τους σκέψη.
Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να τους διαβάζετε παραμύθια, και πολλές φορές το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά. Για τα πολύ μικρά παιδιά ιδιαίτερα, που ο ύπνος είναι μια εμπειρία μοναξιάς, το να τους διαβάσετε ένα παραμύθι, τα ηρεμεί και τα καθησυχάζει!
Άλλωστε η διαδικασία της αφήγησης των παραμυθιών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της σχέσης γονέα και παιδιού. Τα παραμύθια πραγματεύονται μια σειρά ζητημάτων, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, θέματα κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής αυτονόμησης, αποδοχή του εαυτού, άγχος του αποχωρισμού. Όλα τα παραμύθια έχουν νόημα σε πολλά επίπεδα και βοηθούν το παιδί να δομήσει τη δική του πραγματικότητα, δίνοντας νόημα σε έναν πολύπλοκο και γι’ αυτά συχνά ακατανόητο κόσμο.
Όπως είπε ο Ευγένιος Τριβιζάς “Tα παραμύθια είναι μέσο μύησης των παιδιών στη ζωή και κοινωνικοποίησής τους σε θεμελιώδεις έννοιες όπως αυτές της δικαιοσύνης, της γενναιότητας και της αυταπάρνησης. Με συμβολικό και αλληγορικό τρόπο μας μαθαίνουν ότι δεν πρέπει μόνο να υπηρετούμε την πραγματικότητα, αλλά να την ξεπερνάμε!