Ποιά είναι τα οφέλη της κολύμβησης στα παιδιά;

Γιατροί και ειδικοί συμφωνούν πως η κολύμβηση είναι το ιδανικό άθλημα για τα παιδιά, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλά και βοηθάει στην καλή φυσική κατάσταση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουμε την εκμάθησή της είναι τα 3,5 – 4 χρόνια.

Τα πιο σημαντικά οφέλει της κολύμβησης στα παιδιά συνοψίζονται παρακάτω:

  • Η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα.
  • Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, που επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Η κολύμβηση συνίσταται  από παιδιάτρους και ορθοπεδικούς για προβλήματα σπονδυλικής στήλης και στάσης του σώματος. Επίσης, επειδή απαιτεί συντονισμό των μυών, σε συνδυασμό με την αντίσταση του νερού έχουμε μυϊκή ενδυνάμωση.
  • Μέσω της κολύμβησης μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με θετικό τρόπο και να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Αναπτύσσει την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, το θάρρος και προάγει την ανεξαρτησία τους. Αυξάνεται η ευφυΐα του και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και τις γνωστικές του λειτουργίες.
  • Τα παιδιά δημιουργούν νέες φιλίες στον κολυμβητικό χώρο και ανήκουν σε μια νέα ομάδα.

 

Το παιδί μου φοβάται το νερό. Είναι φυσιολογικό;

Τα περισσότερα παιδιά για κάποιο διάστημα στη ζωή τους φοβούνται το νερό. Η κολύμβηση αν μπει στη ζωή του σε μικρή ηλικία, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του προς το νερό και θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το φόβο τους. Ο πνιγμός είναι από τις βασικές αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά και ο μόνος τρόπος να τον αποτρέψουμε σίγουρα είναι η εκμάθηση κολύμβησης, αλλά και η σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό.

Υπάρχουν αντενδείξεις για να ασχοληθεί κάποιο παιδί με την κολύμβηση;

Η κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης εφόσον γίνεται σε οργανωμένη πισίνα,που τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.  Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά εκτός αν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια. Μόλις θεραπευτεί μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Ακόμα τα παιδιά που κολυμπούν συστηματικά έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό!

Share