Προσαρμογή στον παιδικό! Πως να γίνει ομαλά!

παιδικός σταθμός

Πως να προσαρμοστεί το παιδί μου εύκολα στον παιδικό;

Τα παιδιά από την αρχή της ζωής τους καλούνται να προσαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις μεταβαίνοντας από μια σε μία άλλη. Πχ μετάβαση στις στερεές τροφές, μετάβαση σε δικό τους κρεβάτι, μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα κ.α. Για όλες αυτές τις αλλαγές, χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Άλλα παιδάκια κάνουν τις αλλαγές πιο εύκολα, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τον παιδικό σταθμό. Για ορισμένα παιδάκια, η προσαρμογή είναι εύκολη, για άλλα πιο δύσκολη. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για ομαλή προσαρμογή των μικρών μας στο νέο τους περιβάλλον..

Τα στάδια της προσαρμογής.

Τις πρώτες ημέρες τα παδιά είναι αναμενόμενο να νιώσουν άγχος και ανασφάλεια. Μετά από τις πρώτες εβδομάδες έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία τους λείπει η οικειότητα του σπιτιού, αλλά από την άλλη έχουν αρχίσει να περνάνε καλά στον παιδικό σταθμό. Μετά από αυτό το πρώτο διάστημα όλα σιγά σιγά εξοικειώνονται και κυριαρχούν τα θετικά συναισθήματα. Αυτό το διάστημα μπορεί να διαρκέσει λίγες εβδομάδες έως και 2-3 μήνες.

Πως να κάνουμε την προσαρμογή του παιδιού μας πιο εύκολη;

Είμαστε ειλικρινής. Δίνουμε στο παιδί μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Παίζουμε παιχνίδια ρόλων, διαβάζουμε σχετικά παραμύθια και μιλάμε για τα δικά μας σχολικά χρόνια.

Επισκεπτόμαστε τον παιδικό πριν αρχίσουν τα μαθήματα ώστε να δει το χώρο.

Δημιουργούμε μια πρωινή ρουτίνα. Περνάμε χρόνο με το παιδί πριν τη μετάβαση του στον παιδικό.

 

Τι πρέπει να αποφύγουμε κατά τη μετάβαση;

 

Αποβάλλουμε το άγχος. Το παιδί το νιώθει.

Δεν κάνουμε πισωγυρίσματα.

Δεν προσπαθούμε να το ξεγελάσουμε.

Αν χρειάζεται, δώστε του μαζί του ένα αγαπημένο του αντικείμενο.

Καλή επιτυχία! Να θυμάστε πως η παραμονή των παιδιών στον παιδικό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, με πολλά οφέλη και σίγουρα θα τη θυμούνται με αγάπη και χαρά σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους! Όλα θα πάνε καλά, λίγη υπομονή στην αρχή!

 

Share

διακοσμητικό φόντο